top of page
Interior of Book Store
Caută

Despre Malala Yousafzai

Actualizată în: 29 dec. 2023

📌 CINE ESTE MALALA YOUSAFZAI?

Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, este o activistă pakistaneză care lucrează pentru a facilita educația pentru aproximativ patruzeci de mii de fete din întreaga lume. Călătoria ei a început în timp ce mergea la o școală numită Khushal Girls High School din Swat, fondată de tatăl ei, până când talibanii au preluat controlul asupra văii Swat- au urmat o serie de evenimente nefericite care i-au transformat viața.


📌 CUM A REUȘIT MALALA YOUSAFZAI SĂ DEA CURAJ FEMEILOR DIN PAKISTAN?

Malala – îndrăzneață și hotărâtă să-și consolideze educația și să-și exercite drepturile fundamentale – s-a ridicat împotriva regimului opresiv. În septembrie 2008, ea a ținut primul discurs intitulat „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație” într-un club de presă din Peshawar – care a fost difuzat apoi în tot Pakistanul. Până la sfârșitul anului, ea a început să scrie bloguri sub identitatea Gul Makai, în colaborare cu BBC exprimându-și părerile despre viața ei de zi cu zi sub dominația talibană.


📌 UN GLONȚ CARE I-A SCHIMBAT VIAȚA

Activismul ei a adunat sprijinul oamenilor, iar vocea ei a devenit mai puternică – cerând drepturi egale pentru femei. Dar, pe măsură ce mesajul ei a răsunat și mai mult, viața ei a fost pusă în pericol. Acest lucru a culminat cu Malala, în vârstă de 15 ani, împușcată în cap de un bărbat înarmat, când se îndrepta spre casă cu un autobuz, împreună cu prietenii ei.

După săptămâni de tratament și sprijin psihologic, ea a supraviețuit acestei tentative brutale de asasinat și a fost scoasă dintr-o comă indusă. În urma atacului, Malala Yousafzai s-a mutat în Marea Britanie și a continuat să-și urmeze studiile la liceul Edgbaston din Anglia. Ani mai târziu, ea avea să devină absolventă a prestigioasei Universități din Oxford, cu o licență în arte, filozofie, politică și economie.


📌 CITATE FAIMOASE ALE MALALEI

📜 „Atunci când toată lumea este tăcută, chiar și o singura voce devine puternică.”

📜 „Ne-a fost frică, dar curajul nostru a fost mai puternic decat frica.”

📜 „Nu aștepta ca altcineva sa vorbească în numele tău. Schimbarea începe cu tine.”

📜 Mama mea îmi spunea mereu „ascunde-ți fața, oamenii se uita la tine”. Eu răspundeam, „nu contează, mă uit și eu la ei”.

📜„Ne dăm seama cât sunt de importante vocile noastre doar atunci când nu ni se dă voie să vorbim.”

📜 „Nu înțeleg de ce oamenii au împărțit lumea în două grupuri: vest și est. Educația nu aparține nici vestului, nici estului. Educația este educație și este dreptul oricărei ființe umane.”


„Eu sunt Malala” varianta în engleză
44 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page