top of page
Interior of Book Store
Caută

Inimă de cerneală- Cornelia Funke

Actualizată în: 13 iul. 2023Rezumatul cărții


Meggie, o fată de doisprezece ani locuiește împreună cu tatăl său Mo, care este pasionat de cărți și de restaurarea lor. Meggie este singură, doar cu tatăl ei de la vârsta de trei ani.

Atunci, Mo cu harul său de a citi cu voce tare și de a transporta personajele în viața reală, a adus pe pământ trei personaje din cartea ,,Inimă de cerneală”, iar în locul acestora mama lui Meggie a intrat în poveste. Nouă ani, au trăit cei doi liniștiți până când, într-o zi ploioasă la ușa lui Mo a apărut Deget de praf, scuipătorul de foc, unul dintre cele trei personaje transportate în realitate. Deget de Praf a venit să-l avertizeze pe Mo în legătură cu Capricorn și ceata sa. Capricorn și Basta, celelalte personaje scoase din carte, care doreau ca Mo, cu talentul său, să extragă din poveste, aur și bijuterii.

Mo hotărăște să plece împreună cu Meggie la mătușa Elinor care este o adevărată colecționară de cărți și își dedica întreaga viață cititului. La început, Elinor nu o agrea deloc pe Meggie, dar cu timpul cele două au o relație strânsă, iar fata află mai multe despre mama sa, blocată în poveste. Mo se ocupă de restaurarea cărților, iar Meggie descoperă tainele focului împreună cu Deget de praf, care este găzduit de Elinor.

Într-o seară, Mo este răpit de către Basta și ceilalți oameni ai lui Capricorn, Meggie pleacă cu Elinor și Deget de Praf în căutarea lui. După un drum lung, ajung în sfârșit în satul lui Capricorn unde totul era lipsit de viață și de culoare. Capricorn este un bărbat îndesat, chel și mândru de sine, tronând alături de mama sa, Mortola.

În câteva zile, Mo este obligat să scoată din cărți, bijuterii și comori neprețuite, la prima încercare multe monede de aur se împrăștie pe podeaua bisericii, dar din următoarele tentative, din povești apare doar un băiat pe nume Farid, pe care Capricorn îl consideră nefolositor.

Mo nu își mai dorește să practice meseria de lector, așa că împreună cu fiica sa, Elinor, Deget de Praf și Farid, evadează din satul învăluit în liniște și tristețe. Farid leagă o prietenie strânsă cu Deget de Praf, acesta învățând tainele focului și descoperind că focul îți poate fi prieten. Mo este nefericit, gândul că poate să-și aducă soția înapoi îl rodea zi de zi.

Elinor văzându-l supărat îi spuse că îl poate vizita pe scriitorul cărții, Fenoglio, care locuia în apropiere. Toate cărțile, cu titlul ,,Inimă de cerneală”, au fost arse de către Capricorn, iar Fenoglio poate mai deține una, fiind scriitorul cărții. În următoarea zi, Meggie și Mo, îl vizitează pe Fenoglio, dar, din păcate, acesta nu are niciun exemplar. Mo a aflat că mai există o carte nevătămată, exemplarul personal a lui Capricorn, iar Fenoglio este emoționat că poate să își vadă câteva din creații, în viața reală.

În satul lui Capricorn, nu merg lucrurile ca pe roate, Meggie este răpită, iar Mo și Farid sunt aproape să fie împușcați. Eroina noastră, moștenind talentul de la tatăl său, devine noua lectoriță a lui Capricorn, iar ea se întâlnește accidental cu slujnica preferată a răufăcătorului, Resa, descoperind că e aceasta e chiar mama ei. Resa a fost adusă din ,,Inimă de cerneală”, de către Darius, vechiul lector a lui Capricorn. Meggie este supusă la un lucru măreț, trebuie să aducă din poveste, călăul, prietenul, ajutorul suprem, Umbra. Meggie și Fenoglio, au compus un plan, scriitorul a a redactat un text, prin care Umbra să-și facă apariția și să omoare toată ceata lui Capricorn și pe el însuși, apoi călăul să dispară.

Între timp, Resa și Elinor fuseseră închise într-o temniță, iar Meggie urma să citească la ceremonia lui Capricorn. Alături de Resa și Elinor, era Basta, care l-a dezamăgit pe stăpânul său, iar acum urma să fie omorât.

Momentul mult așteptat de răufăcători începe, Capricorn stă pe jilțul său înalt, iar lângă el stă Mortola. Atunci când Meggie începe să citească, un fum gros se revarsă peste sat, Mo și Farid dăduseră foc caselor.

Eroina poveștii începu să citească, profitând de moment. Umbra, grandioasă, își face apariția și omoară toate ceata lui Capricorn și pe el însuși, în mod inexplicabil, Basta și Mortola au supraviețuit.

Meggie, Mo și Resa s-au reunit, Elinor împreună cu Darius vor călători prin colțurile lumi ca să extindă biblioteca, iar Farid și Deget de Praf continuă să fie prieteni cu focul.O poveste captivantă, plină de sentimente, cu multe mesaje transmise, dar cel mai important despre prietenie și recunoștință!Impresii personale


Această lectură transmite un mesaj: Pune familia pe primul loc! Din cartea ,,Inimă de cerneală”, am reținut să fiu mai încrezătoare în puterile mele, să-mi depășesc limitele și să fiu atentă la fiecare detaliu. Mi-a plăcut această lectură deoarece m-a transpus în pielea personajului și m-a ținut cu sufletul la gură în fiecare moment.


De fiecare dată când deschizi cotorul gros și pătrunzi în poveste ești încercat de un puternic sentiment de adrenalină și vrei să parcurgi toate aventurile și peripețiile alături de personaje.


Cartea este numai bună pentru cititorii înfocați care au drag de lectură. Mie mi-a plăcut nespus de mult, iar călătoria alături de Meggie continuă în celălalte două volume care sunt la fel de captivante.


Citate


„De ce poveștile triste erau adesea așa de frumoase? În viața adevărată era altfel”.


„De ce nu poți să-ți înghiți cuvintele, să le prinzi și să le împingi iarăși repede înapoi printre buze?”De ce aș recomanda cartea?


Încă de la început, de când cotorul gros a făcut loc poveștii, în mintea mea a apărut o imensă curiozitate, iar la fiecare pericol întâmpinat de personaje, am încercat să caut o rezolvare, ba chiar am crezut că voi putea lua legătura cu ele. Cartea este captivantă, interesantă și poate fi citită de oricine vrea să descopere o lume magică plină de aventuri.
53 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Bình luận


bottom of page