Fata cu palton albastru- Monica Hesse
Actualizată în: 1 sept.

Recenzie Fata cu palton albastru
În această vară am descoperit ,,Fata cu palton albastru”, o carte complexă, plină de acțiune, într-un singur cuvânt, senzațională. Personajul care face cititorul să se avânte în aventură, este Hanneke, o fată care e prietena pericolelor și care nu spune nu, unei noi provocări.
Autorul acestei minunate povești este Monica Hesse, care, de asemenea, a mai dat viață și altor întâmplări fermecătoare și pe aceeași temă, războiul, cum ar fi: ”They went left” și ”The war outside”. În afară de pasiunea pentru scrierea cărților, autoarea lucrează pentru Washington Post, unde a acoperit subiecte ca nunți regale, campanii politice, spectacole cu câini și cine oficiale la Casa Albă.
Acum să revenim la carte, subiectul nostru principal. ,,Fata cu palton albastru” a apărut în anul 2016, a fost publicată la Editura Young Art, iar traducătorul este Virgil Stanciu. Probabil că sunteți curioși, așa că vreau să descoperim împreună această nouă aventură.
Hanneke trăiește în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Olanda este ocupată de naziști, traiul fiind foarte dificil, hrana este procurată doar prin cartelă, soldații naziști mișună pe străzi în fiecare clipă, pe scurt atmosfera este una deprimantă. Ca evreu, îți poți pierde libertatea, chiar și viața în orice clipă.
Poate vă întrebați cum se descurcă Hanneke, ei bine aceasta locuiește împreună cu părinții în Amsterdam, iar acum se ocupă cu traficul unor bunătăți procurate de pe cartelele celor decedați. Unul dintre clienții fideli, ai lui Hanneke, este doamna Janssen, aceasta îi atribuie o misiune neobișnuită, aceea de a găsi o evreică dispărută, pe nume Mirjam. Această nouă aventură este periculoasă, mai ales că ne aflăm în timpul Holocaustului, iar cei care ajută evrei pot fi omorâți, dar până la urmă nimic nu e imposibil până nu e încercat. De aceea, Hanneke acceptă provocarea și își începe misiunea.
Pe parcurs este însoțită de prieteni, se trezește implicată în mișcarea de rezistență și se apropie cu pași repezi de îndeplinirea obiectivului propus, acela de a o găsi pe Mirjam, să sperăm că în viață.
Voi ce ziceți, e dificil să cauți o fată dispărută, căruia îi știi doar numele și mai știi că poartă un palton albastru? Da, e foarte greu, dar uite că Hanneke reușește să o găsească în viață după multe aventuri avute. Dacă sunteți curioși, vă invit să citiți cartea. Prin acest rezumat, eu vă insuflu esențialul, restul de amănunte e treaba voastră să le descoperiți! Deci, ce mai așteptați?
Concluzii
Personajul principal Hanneke, izbutește după multe încercări să-și îndeplinească misiunea în jurul căreia s-a învârtit toată acțiunea din poveste. Astfel, personajul principal transmite cititorului un mesaj important: Speranța și încrederea sunt doi factori esențiali, iar dacă colaborează, reușita e asigurată!
O carte nu trebuie doar citită, ci trebuie trăită. Așa am procedat eu atunci când am parcurs întreaga poveste.
„Războiul ăsta este ca un concurs între noi și ei: câți oameni putem salva înainte să-i înhațe naziștii.”
Un citat potrivit, practic acesta a fost scopul lui Hanneke, să salveze cât mai mulți evrei din lagărele de concentrare sau chiar de la moarte și nu a făcut acest lucru singură, ci alături de prieteni. Munca în echipă este un factor esențial într-o misiune, doar împreună putem realiza lucruri mărețe!
