top of page
Interior of Book Store
Caută

Bătrânul din Lună- Grace Lin

Actualizată în: 1 mar.Rezumat


Minli locuiește împreună cu părinții săi într-un sătuc aflat la poalele Muntelui Neroditor, un loc în care nu crește vegetația, iar singura hrană este orezul. Casa lor este cea mai mică și neîncăpătoare din sat. De dimineața până seara, Minli lucrează cot la cot cu părinții săi pentru cultivarea orezului. Seara fiind singurul moment în care familia se oprea din muncă, atunci Ba, tatăl lui Minli, îi depăna povești. Fata află legenda Muntelui Neroditor, a Crăiesei Dragon de Jad și a copiilor săi, a Bătrânului din Lună, care deține toate răspunsurile.

Văzându-și părinții nemulțumiți, Minli se hotărăște să schimbe soarta familiei sale și cumpără un peștișor auriu, care îi dezvăluie cum să ajungă la Bătrânul din Lună. Minli își pune planul în aplicare și pleacă în căutarea Bătrânului din Lună, dar nu înainte de a le scrie un bilet părinților săi în care le spune să nu se îngrijoreze. După ce îi dă drumul în apă peștișorului, fata se grăbește ca Ma și Ba să nu o prindă din urmă.

După ce a parcurs o mare parte din drum, Minli a zărit un dragon prins într-o plasă. Având un suflet mare și plin de curaj, îl eliberează. Cei doi leagă o prietenie strânsă, amândoi având același scop, să ajungă la Bătrânul din Lună, pe Muntele Nesfârșit. Dragonul nu poate să zboare și vrea să afle o cale de rezolvare a acestei probleme.

Pe drum întâlnesc un pește care îi ghidează către Muntele Nesfârșit. Mai întâi, trebuie să găsească șirul împrumutat care se află în Orașul Clar-de-Lună, apoi, să parcurgă drumul rămas până la destinație.

Cei doi prieteni pornesc în căutarea Bătrânul din Lună. Ajung în Orașul Clar-de-Lună, acolo unde, Minli este sfătuită de un băiat binevoitor, să-l găsească pe împărat. Fiind pricepută și îndrăzneață, fata reușește să intre în grațiile împăratului și să obțină șirul împrumutat de la acesta. Între timp, dragonul îl primește și el de la străjerii orașului. Șirul împrumutat primit de Minli constă în foaia de hârtie care lipsește din marea carte a Bătrânului din Lună, iar cel al dragonului, un fir roșu, gros și lung.

După ce parcurg o bună bucată din drum cu cele două elemente esențiale, se adăpostesc într-o peșteră. Minli este atacată de Tigrul Verde, cel mai feroce prădător, dar, din fericire, dragonul o salvează. Acesta are răni grave, dar A-Gong, bunicul celor doi gemeni care au răpus fiara, l-a salvat. A-Fu și Da-Fu, cei doi eroi, i-au dus pe cei doi exploratori la Muntele Nesfârșit, acesta fiind doar la o zi depărtare de Satul Ploaie de Lună, satul celor doi copii.

Șirul împrumutat obținut de dragon se transformă într-un pod nesfârșit ce duce până la Bătrânul din Lună. Minli traversează singură pentru că prietenul solzos este prea greu, iar transportul lor s-ar rupe.

După o lungă călătorie, Minli ajunge în vârful Muntelui Nesfârșit. Acolo îl întâlnește pe enigmaticul prezicător, care îi spune că nu are voie să îi adreseze decât o întrebare. După o lungă cugetare, eroina noastră, zărește pentru o clipă, cuvântul recunoștință scris pe cartea pe care o ține în mână înțeleptul bătrân. În momentul acela, Minli își dă seama ce întrebare să pună, pe cea a dragonului, bineînțeles. Prietenul ei o a ajutat-o să ajungă până aici, i-a purtat de grijă, a scăpat-o chiar și de la moarte. După ce află răspunsul, coboară ca un fulger și îi comunică dragonului vestea. Nu poate să zboare din pricina globului poziționat pe capul curajosului prieten.

Dragonul și Minli au pornit spre Muntele Neroditor, drumul a fost unul rapid, a fost parcurs în zbor. Aproape de casa lui Minli, dragonul s-a oprit la poalele Muntelui Neroditor, nesimțindu-se în stare să continue drumul, s-a simțit familiar aici. Înainte să se despartă îi dăruiește globul.

Minli ajunge în sfârșit acasă, după multe clipe petrecute alături de părinții săi, Ba, face o descoperire uimitoare, globul este o perlă de dragon care valorează cât toate bogățiile împăratului.

Muntele Neroditor a prins viață. Dragonul se simte familiar, este fiul Crăiesei de Jad., cea care își pierde copiii, eveniment cunoscut de cititori din poveștile lui Ba.

Anii au trecut, iar din satul sărac de la începutul poveștii, a devenit unul dintre cele mai înstărite sate. În fiecare zi, Minli este ocupată să-și destăinuie povestea aventurii sale mai multor copii curioși, nerăbdători să cunoască, poate un alt fiu al Crăiesei de Jad.
5.745 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

2 Comments


Mulțumesc mult!

Like

Briana
Briana
Nov 20, 2023

Super! Mi-a fost de mare ajutor!

Like
bottom of page